Gronden: Spiritueel zijn zonder zweverig te worden

Laatst werd mij door een vriend gevraagd of spiritueel en zweverig ook hetzelfde was. Hij vond me namelijk helemaal niet zo zweverig en hoe zat het dan met die Reiki healings die ik geef en zo….

Nou, goede vraag. Ik vind mezelf niet zweverig (wel spiritueel).

Mensen die spiritueel zijn, worden soms geassocieerd met zweverig gedrag, maar er is wel degelijk een verschil tussen de twee. Spiritueel zijn heeft te maken met het ontwikkelen van bewustzijn en verbondenheid terwijl zweverigheid vaak wordt geassocieerd met het loskoppelen van de realiteit. Een essentieel onderdeel van spiritueel zijn zonder zweverig te worden, is goed gronden of aarden.

Wat is goed gegrond zijn eigenlijk?

Gronden, ook wel aarden genoemd, is een term die afkomstig is uit de holistische geneeskunde. Het verwijst naar het bewust verbinden met de aarde en het in evenwicht brengen van je energie. Je kunt het zien als het creëren van een sterke fundering voor jezelf, zodat je stevig in het leven staat, ongeacht de uitdagingen die je tegenkomt.

Maar wat betekent het nu eigenlijk om goed gegrond te zijn?

Stel je voor dat je een boom bent. Je wortels groeien diep in de aarde, waardoor je stevigheid en stabiliteit krijgt. Wanneer er sterke winden waaien, buigt de boom mee, maar hij wordt niet omvergeblazen. Op dezelfde manier helpt gronden je om stabiel te blijven, je gecentreerd te voelen en om te gaan met stressvolle situaties.

Enkele voordelen van goed gegrond zijn:

  1. Emotionele stabiliteit: gronden helpt je om je emoties in balans te brengen en met meer stabiliteit te reageren op moeilijke situaties. Het stelt je in staat om kalmte te bewaren en minder snel overweldigd te raken.
  2. Heldere geest: Gronden helpt bij het bevorderen van mentale helderheid en focus. Het helpt je om je gedachten te orderen en beter te concentreren op wat je op dat moment doet.
  3. Verbondenheid met de natuur: door te gronden, ontwikkel je een diepere verbondenheid met de natuurlijke wereld om je heen. Je wordt je bewust van de schoonheid en het evenwicht van de natuur, waardoor je je gelukkiger en dankbaarder voelt.

Wanneer je een gevoel van constante onrust ervaart, je gedachten bijvoorbeeld voortdurend afdwalen en je je onrustig voelt, kan dit een teken zijn van een gebrek aan gronding. Emotionele instabiliteit kan ook een teken van een gebrek aan gronding zijn: als kleine dingen je snel uit balans brengen. Of wanneer je moeite hebt met focussen, je merkt dat je moeite hebt met concentreren op één taak.

Wat voor (eenvoudige!) oefeningen kun je doen om beter te leren gronden?

  1. Loop met je blote voeten door de tuin, het park of op het strand. Voel bewust de textuur van de grond onder je voeten en visualiseer hoe je je verbindt met de aarde.
  2. Ga in het gras liggen in het zonnetje
  3. Doe een ademhalingsoefening
  4. Mediteer
  5. Doe je telefoon, de TV etc. uit en geniet van van de rust om je heen

Gronden is dus geen zweverig concept. Het is een praktische manier om je welzijn en veerkracht te vergroten. Door goed gegrond te zijn, kun je genieten van de voordelen van spiritualiteit zonder de aansluiting met de realiteit te verliezen.

Succes 😊

Liefs Diana

Image by vecstock