De kwetsbare kanten van hooggevoeligheid.

Hooggevoeligheid is een term die de laatste jaren steeds meer aandacht krijgt. Tussen de 15-20% van de mensen zijn hooggevoelig, ook wel hoogsensitief of HSP genoemd. Mensen die hooggevoelig zijn, hebben vaak een diepere connectie met hun omgeving en kunnen gevoelens en emoties intenser ervaren dan anderen. Hoewel dit een prachtige eigenschap kan zijn, heeft hooggevoeligheid ook kwetsbare kanten. Het is belangrijk om deze kanten te erkennen en te begrijpen, zodat we onszelf en anderen beter kunnen ondersteunen.

Overprikkeling

Een van de meest kwetsbare kanten van hooggevoeligheid is overprikkeling. Mensen die hooggevoelig zijn, hebben een diepe verbinding met hun omgeving, waardoor ze veel informatie tegelijkertijd binnenkrijgen. Dit kan leiden tot een overweldigend gevoel, waardoor ze zich terugtrekken uit sociale situaties of overprikkeld raken. Overprikkeling kan leiden tot vermoeidheid, angst en depressie. Het is belangrijk om jezelf voldoende tijd te gunnen om te herstellen van prikkels en om jezelf te beschermen tegen overmatige blootstelling aan stimuli.

Grenzen stellen

Wat hooggevoelige mensen vaak moeilijk vinden, is het vermogen om grenzen te stellen. Hooggevoelige mensen zijn vaak erg empathisch en willen anderen graag helpen. Alleen kan dit leiden tot overbelasting en het niet kunnen stellen van grenzen. Het is belangrijk om te leren om grenzen te stellen en te zeggen wat je nodig hebt. Dit kan lastig zijn, maar het is essentieel om jezelf te beschermen tegen overmatige stress.

Perfectionisme

Een veel voorkomende karaktertrek van hooggevoelige mensen, is de neiging tot perfectionisme. Hooggevoelige mensen zijn vaak erg nauwkeurig en willen dingen graag perfect doen. Dit kan leiden tot een hoge mate van zelfkritiek en het gevoel van nooit goed genoeg zijn. Het is belangrijk om te beseffen dat niemand perfect is en dat fouten maken menselijk is. Het accepteren van imperfecties kan leiden tot meer zelfcompassie en meer ruimte om te groeien.

Eenzaamheid

Hooggevoeligheid kan ook leiden tot een gevoel van isolement en eenzaamheid. Hooggevoelige mensen kunnen zich anders voelen dan anderen en zich niet begrepen voelen. Het is belangrijk om te beseffen dat er veel mensen zijn die hooggevoelig zijn. Het vinden van gelijkgestemden kan leiden tot meer begrip en steun. Zijn deze er niet in je (directe) omgeving? Door open en eerlijk te communiceren over je hoogsensitiviteit en het behoeften, kun je anderen helpen om beter te begrijpen wat je nodig hebt.

Hooggevoeligheid is een prachtige eigenschap, maar het heeft dus ook kwetsbare kanten. Als we deze kwetsbare kanten begrijpen en er bewust van zijn, kunnen we hooggevoeligheid omarmen als een prachtige kracht in onszelf.

Herken jij je in dit verhaal? Of welk vlak kun jij hierin nog groeien? Van welke kwetsbare kanten moet jij je bewust worden? En welke kanten mag je juist omarmen?

Wat kan ik als HSP-coach voor jou doen?

Soms kun je overweldigd zijn door alle stress en vermoeidheid. Ik kan je helpen bij het ontwikkelen van technieken en strategieën om stress en overprikkeling te verminderen en beter om te gaan met emotionele uitdagingen.

Ook kan ik je helpen bij het ontwikkelen van vaardigheden op het gebied van assertiviteit en vertrouwen, en je leren hoe je op een gezonde manier voor jezelf kunt opkomen.

Wil je graag hulp bij het ontdekken en ontwikkelen van je persoonlijke kracht als hoogsensitief persoon, en bij het vinden van een gezonde balans, neem dan contact met me op voor jouw persoonlijke traject. Het is jouw investering in meer zelfbewustzijn, veerkracht en levensvreugde!

Tot snel!

Auteur: Diana Veeningen