Het donkere masker van toxische positiviteit

We leven in een wereld waar positiviteit en zelfverbetering hoog in het vaandel staan. Hartstikke goed toch? Ik ben er op zich ook een groot voorstander van om een zo positief mogelijke kijk op het leven te hebben. Maar is er ook een keerzijde? Is altijd alles maar rozengeur en maneschijn? Of bestaat er ook een soort van doorgeslagen positiviteit? Toxische positiviteit dus, waarbij het streven naar uitsluitend positiviteit een negatieve impact kan hebben op ons welzijn.

Toxische positiviteit betekent een houding waarbij negatieve emoties, ervaringen of problemen worden ontkend, genegeerd of geminimaliseerd in het belang van het altijd maar handhaven van een uiterlijk positieve houding. Eigenlijk verplicht je jezelf om voortdurend positief te zijn, zelfs wanneer je geconfronteerd wordt met flinke uitdagingen. Ook (veelal goedbedoelde) uitspraken van anderen kan dit aanwakkeren: “Gewoon positief blijven!”, “Het had erger gekund” of de dooddoener “Uiteindelijk komt het wel goed”.

Toxische positiviteit ontstaat vaak als reactie op de moderne druk om altijd maar gelukkig, succesvol en perfect te zijn. Social media speelt hierin een grote rol, waar mensen doorgaans hun successen en hoogtepunten delen, maar hun worstelingen en tegenslagen vaak verbergen. Dit leidt tot een omgeving waarin negatieve emoties als zwak of ongewenst worden beschouwd, en waarin we onszelf onder druk zetten om altijd maar positief te zijn.

Zoals ik al zei, ik ben een groot voorstander van positieve gedachten en een optimistische kijk op het leven. Maar toxische positiviteit kan ernstige nadelen hebben.

  1. Je onderdrukt je emoties, wat uiteindelijk kan leiden tot een staat waarin je je helemaal niet meer bewust bent van wat je voelt.
  2. Je ontkent je problemen. Door negatieve ervaringen of problemen te negeren, mis je ook de kans om ze aan te pakken en er van te leren. Dit kan leiden tot het verergeren van problemen op de lange termijn en het ontwikkelen van chronische stress.
  3. Je eigenwaarde daalt. Bij toxische positiviteit wordt eigenlijk geïmpliceerd dat negatieve emoties of ervaringen een teken zijn van zwakte of falen, en dat kan leiden tot een verminderd gevoel van eigenwaarde.

Hoewel het belangrijk is om een positieve mindset te ontwikkelen, vind ik dat we voorzichtig moeten zijn met toxische positiviteit. Je mag al je emoties, zowel positieve als negatieve, erkennen en accepteren als een natuurlijk onderdeel van je bestaan. En hoewel het heel verleidelijk kan zijn je problemen niet aan te willen kijken, doorgaans helpt het je echt om ze recht in de spiegel aan te kijken. Al hoe pijnlijk ook, je haalt hier de grootste levenslessen uit. Het is goed om te onthouden dat normaal en menselijk is om tegenslagen te ervaren en dat ons dit niet minder waardevol maakt. Je hebt recht op al je emoties, zowel positieve als negatieve, en het is oké om jezelf toe te staan ze te voelen en te uiten. Dus weer vooral vriendelijk voor jezelf en omarm je (volledig menselijke) ervaring, want dan alleen kun je echt groeien en bloeien!

❤️ Warme groet, Diana ❤️

Image by jcomp on Freepik